Nagels

Nagels

Je nagels krijgen veel te verduren. Je gebruik je handen iedere dag en daarbij komen er veel stoffen en resten onder je nagels. Sommige mensen hebben sterke nagels, maar vele ook niet. Bekijk hieronder alle producten die je nagels van binnenuit kunnen ondersteunen.  

16 producten

Van hoog naar laag sorteren

16 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Nagels

De functie van nagels

Je nagels zitten zowel op je handen als op je tenen. Ze bestaan voornamelijk uit een eiwit genaamd keratine. Dit is vergelijkbaar met je haar en de buitenste laag van je huid. Je nagels hebben verschillende functies en eigenschappen. Zo beschermen je nagels het zachte weefsel en de zenuwuiteinden van je vingertoppen en tenen. Je hebt vast wel eens je nagel iets te ver gescheurd, dit geeft een akelige pijn. Dit komt door het gevoelige weefsel wat zich bevindt onder je nagels. Jouw nagels dienen dus eigenlijk als een soort schild. Daarnaast vergoten je nagels de mogelijkheid om dingen vast te pakken. Denk bijvoorbeeld aan het grijpen van objecten, schrijven en het uitvoeren van fijne motorische handelingen. Verder hebben je nagels ook een esthetische functie. Zo kun je je nagels leuk versieren door middel van nagellak of andere versieringen. Dit is voor vele ook een persoonlijke expressie.  

 

Feiten over je nagels

  • Er zijn een aantal leuke feitjes bekend over je nagels:
  • Wist je dat je nagels gemiddeld 3 millimeter per maand groeien. Dit kan variëren per persoon en kan beïnvloed worden door gezondheid en voeding.  
  • Wist je dat je nagels opgedeeld zijn in verschillende delen. Zo is het bovenste deel wat wij zien de nagelplaat, de laag onder de huid waar de nagels beginnen met groeien heet de nagelmatrix en tot slot heb je de nagelriemen, dit bedekt de basis van de nagels.
  • Wist je dat je aan je nagels kan zien hoe je al gehele gezondheid ervoor staat. Bij broze, gespleten of verkleurde nagels kan het zijn dat er onderliggende gezondheidsproblemen spelen in je lichaam.  
  • Wist je dat witte vlekjes op je nagels niet per se verwijzen naar een tekort aan zink, kalk of vitamines. Het ontstaat vaak door het simpelweg stoten van je vingertoppen.

 
Verzorging van je nagels

Het is belangrijk om je nagels goed te verzorgen. Zo is het van belang om je nagels goed schoon te houden. Was dus regelmatig je handen en verwijder vuil wat zich verzamelt onder je nagels voorzichtig met een nagelborstel. Knip verder je nagels regelmatig. Probeer ze niet te kort te knippen en gebruik hier altijd een nagelknipper voor en geen scherpe schaar. Daarnaast is het goed voor je nagels om ze af en toe te vijlen. Gebruik een nagelvijl om de randen weer glad te maken. Let er wel op dat je altijd in dezelfde richting vijlt (van de zijkant naar het midden) en in lange halen. Tot slot is het goed om je nagelriemen zachtjes terug te duwen en nagelriemolie te gebruiken om je nagelriemen te verzorgen. Voorkom ook het pulken en bijten aan je nagels. Dit kan veel schade aanrichten. Verzorg jouw nagels goed en behoud mooie nagels.  

 

Supplementen voor je nagels

Naast verschillende middelen en handelingen die je kunt toepassen zijn er ook supplementen die je nagels ondersteunen van binnenuit. Supplementen die de gezondheid van je nagels ondersteunen zijn: seleen en zink. Zo draagt seleen bij aan het behoud van normale nagels en zink is goed voor je nagels.