Ontzuren

Het lichaam verzuurt onder meer door voeding, alcohol, medicijngebruik, stress en spierbelasting. De ophoping van zure stoffen kan leiden tot klachten als een gebrek aan energie, gewrichtspijn en infectiegevoeligheid. Een gezonde leefstijl en ontzurende voeding kunnen helpen om de zuurbalans van het lichaam in stand te houden. Dit wordt ook wel detoxen genoemd. 

AlkaGreens smoothiebowl

Shop the look

AlkaGreens smoothiebowl
 

Shop the look

Biologisch AlkaGreens poeder - 300 g
Biologisch AlkaGreens poeder - 300 g
€ 29,95
Absolute Chiazaad - Raw
Absolute Chiazaad - Raw
Vanaf € 7,49
Biologische MCT Olie C8 - 500ml
Biologische MCT Olie C8 - 500ml
€ 18,95

Hulp nodig bij je productkeuze?

Vraag orthomoleculair advies op maat

Blogs over ontzuren

Super greens: groene superfoods tegen verzuring

november 29, 2023

Super greens: groene superfoods tegen verzuring

Super greens, of groene superfoods, zijn rijk aan diverse voedingsstoffen die ons vitaliteit en energie verschaffen, terwijl ze tevens de natuurlijke ontgifting van ons lichaam stimuleren. Ze hebben een alkaliserende werking, wat gunstig is in een wereld waar veel voedingsmiddelen juist een verzurend effect hebben. Lees hier alles wat je moet weten over super greens.

Baking Soda: Een multifunctioneel wondermiddel voor elke dag!

mei 15, 2023

Baking Soda: Een multifunctioneel wondermiddel voor elke dag!

Baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd, is een wit kristallijn poeder. Het wordt vaak gebruikt als rijsmiddel in bakproducten vanwege zijn reactie met zure ingrediënten. Baking soda heeft alkalische eigenschappen en wordt daarom ook gebruikt als een huishoudelijk schoonmaakmiddel en natuurlijk verzorgingsproduct. In deze blog vertellen we je meer over de veelzijdige toepasbaarheid van zuiveringszout.

Minderen met cafeïne? Probeer deze alternatieven!

november 8, 2022

Minderen met cafeïne? Probeer deze alternatieven!

In kleine hoeveelheden kan cafeïne je alertheid, concentratievermogen en sportprestaties positief beïnvloeden, maar wat gebeurt er in je lichaam als je (te)veel van deze stof binnenkrijgt?

Ontzuren met AlkaGreens

oktober 2, 2022

Ontzuren met AlkaGreens

Verzuring van het lichaam kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Wij leggen je uit hoe je verzuring tegengaat en hoe AlkaGreens hierbij kunnen helpen.

De kracht van algen: Spirulina en Chlorella

april 21, 2022

De kracht van algen: Spirulina en Chlorella

Algen zijn kleine planten die je waarschijnlijk kent van het groen in de vijver of op de stenen aan zee. In werkelijkheid hebben algen een positief effect op het ecologische systeem en kunnen ze veel betekenen in het voedingspatroon van de mens.

Meer over Ontzuren

Wat is verzuring?

Onder ideale omstandigheden zijn de hoeveelheid basische en zure stoffen in het lichaam in evenwicht. Dit wordt ook wel de zuur-base evenwicht genoemd. Het lichaam probeert de zuurgraad continu in balans te houden, maar door de grote hoeveelheid zure stoffen die dagelijks in het bloed terechtkomen is verzuring onvermijdelijk. Wanneer de zuurgraad uit evenwicht raakt kan dit het functioneren van lichaamsprocessen negatief beïnvloeden. Om dat te voorkomen zullen we ons actief bezig moeten houden met het ontzuren, ofwel detoxen van het lichaam. 

Beperk verzuring

Hoewel verzuring onvermijdelijk is, kunnen we dit wel beperken door verzurende factoren zoveel mogelijk te vermijden. Denk hierbij aan bewerkte voeding, roken, alcohol, medicijnen en schadelijke straling. Kies voor basischvormend voedsel zoals groenten, noten en aardappelen. 

Verhoog de basische buffer

Basisch is het tegenovergestelde van zuur. Basische stoffen kunnen helpen om verzuring tegen te gaan door zure stoffen onschadelijk te maken en op te lossen. Natriumbicarbonaat is een lichaamseigen basische stof. Door deze buffer dagelijks te verhogen kunnen meer zure stoffen worden verwijderd uit het lichaam. 

Kies voor basische voedingsstoffen

Basische (of alkalische) voeding biedt compensatie voor de verzurende stoffen die we dagelijks binnenkrijgen. Groenten, fruitsoorten, kiemgrasen (gerstegras en tarwegras) en algen (spirulina en chlorella) zijn voorbeelden van basische voeding. AlkaGreens is een superfood dat bestaat uit een zeer uitgebreide selectie van basische voedingsstoffen die het lichaam bescherming bieden tegen verzuring. Ook vezels, enzymen en probiotica zijn belangrijk. Voor een goede gezondheid is het namelijk essentieel dat de zuurgraad van de darmen op peil wordt gehouden.

Drink ontzurende kruidenthee

Kruidenextracten worden al sinds de oudheid gedronken om het lichaam te zuiveren. Ontzurende kruidenthee bevat diverse elementen die gebonden zouten kunnen ontbinden en afvoeren uit het lichaam. Alka-balans ontzurende thee is samengesteld uit 50 natuurlijke, biologische kruiden die deze processen ondersteunen.

Neem een ontzurend en mineraliserend bad

De huid is ons grootste orgaan en voert dan ook voor een groot deel zure afvalstoffen af. Bij verzuring worden er veel afvalzuren naar buiten gevoerd en kunnen de poriën verstopt raken. Dit kan leiden tot huidklachten en ontstekingen. Het nemen van een basisch bad kan de afvoer van zure stoffen bevorderen en reinigt de verzuurde huidoppervlaktelaag. Alka-balans badzout is een badzout formule die toegevoegd kan worden aan een ontzurend bad.

Ontzuur en geniet!

Door je dagelijks actief bezig te houden met ontzuren is het mogelijk om tussendoor toch te genieten van ‘verzurende activiteiten’, zoals het drinken van een glas wijn of het eten van suikerhoudend voedsel.