Energie

Iedereen ervaart weleens vermoeidheid of futloosheid. Werk, studie en gezinsverplichtingen vergen veel energie. Als daar ook nog eens gebrek aan slaap bijkomt, merken we dat dagelijkse activiteiten een zware tol eisen. Een gezonde levensstijl met de juiste voeding is essentieel om energieker en fitter door het leven te gaan.

Pagina

1-10 van 79 producten

Van hoog naar laag sorteren
Pagina

1-10 van 79 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Energie

Symptomen van vermoeidheid

Als je moe bent, merk je dat je gedurende de dag minder energie hebt dan normaal. Het is lastiger om je te concentreren en je reactievermogen is verminderd. Emotionele prikkelbaarheid kan optreden, en vermoeidheid kan ook gevolgen hebben voor je weerstand, aangezien slaaptekort de werking van het immuunsysteem negatief beïnvloedt.


Slaaptekort en vermoeidheid

De meest voor de hand liggende oorzaak van vermoeidheid is slaaptekort. Tijdens je slaap laadt je lichaam op, wat ervoor zorgt dat je weer vol energie wakker wordt. Het aantal uren slaap dat nodig is om je overdag fit en energiek te voelen, varieert per persoon.


Stress en vermoeidheid

Een andere belangrijke oorzaak van vermoeidheid is stress. Stress leidt tot een hogere hartslag en ademhalingsfrequentie, wat zowel fysiek als mentaal veel energie kost. Druk zijn in je hoofd kan ook leiden tot moeite met in slaap vallen, wat allemaal kan bijdragen aan vermoeidheid.


Voeding en vermoeidheid

Ons lichaam haalt de brandstof voor dagelijkse activiteiten uit de voeding die we binnenkrijgen. Om energiek en fit te blijven, is het essentieel om elke dag gezond en gevarieerd te eten. Onvoldoende brandstof kan leiden tot te weinig energie om de dag goed door te komen. Naast voldoende eten is het van belang dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Een gebrek aan bepaalde vitamines en mineralen kan namelijk invloed hebben op je energieniveau.


Supplementen voor meer energie

Voldoende slaap, het vermijden van stress en gezonde voeding zijn cruciaal voor het energieniveau. In sommige gevallen kan een supplement echter dat extra steuntje in de rug geven om je energieker te voelen. Tijdens stress wordt er extra beroep gedaan op de magnesiumvoorraad in het lichaam, wat een gebrek aan energie tot gevolg kan hebben. Ook kan een tekort aan vitamine B12 bij vegetariërs en veganisten snel leiden tot een energiegebrek.

Andere voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan het energieniveau zijn ijzer, vitamine C en verschillende B-vitamines. Bovendien bevatten kruiden zoals Moringa en Ginseng voedingsstoffen die vermoeidheid kunnen helpen tegengaan.