Sport

Als sporter of iemand die regelmatig traint is het van belang dat je lichaam genoeg voedingstoffen binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen kunnen namelijk helpen bij het opbouwen en herstellen van spieren en de sportprestaties verbeteren. Naast een gezond dieet kunnen sportsupplementen hierbij ondersteunen.

Ontdek onze vegan proteïne poeders

Shop the look

Hulp nodig bij je productkeuze?

Vraag orthomoleculair advies op maat

Blogs over sport

Gepofte spelt proteïne reep

juni 17, 2024

Gepofte spelt proteïne reep

Proteïne, ook wel eiwitten genoemd, zijn essentiële bouwstenen voor ons lichaam en spelen een cruciale rol in talloze lichaamsprocessen. Om je inname te verhogen hebben wij een heerlijk recept bedacht.

Gezonde eiwit-snicker bites

juni 17, 2024

Gezonde eiwit-snicker bites

Een gezonde versie van de snicker, wie wil dat nou niet? Wij hebben het ideale recept bedacht en het is ook nog eens proteïnerijk!

Elektrolyten: essentiële mineralen voor een optimaal herstel

januari 18, 2024

Elektrolyten: essentiële mineralen voor een optimaal herstel

In de wereld van actieve levensstijlen, intense trainingssessies en snelle dagelijkse routines, is het handhaven van een evenwichtige hydratatie van cruciaal belang voor onze algehele gezondheid en prestaties. Elektrolyten spelen hierin een essentiële rol, en steeds meer mensen ontdekken de voordelen van elektrolyten poeder als een effectieve manier om hun lichaam te ondersteunen

Elektrolyten gummies: snoepjes met een gezonde twist

januari 18, 2024

Elektrolyten gummies: snoepjes met een gezonde twist

Elektrolyten innemen in de vorm van een supplement is redelijk nieuw. Deze supplementen bieden diverse voordelen en kunnen op verschillende manieren worden ingezet, zelfs om heerlijke gummies te maken. Ontdek het recept hieronder en ga snel aan de slag!

Een creatine supplement gebruiken, wat zijn de voordelen?

maart 23, 2023

Een creatine supplement gebruiken, wat zijn de voordelen?

Creatine is een organische verbinding die van nature in het lichaam voorkomt en ondersteunt bij de productie van energie. Het wordt door de nieren, lever en alvleesklier (pancreas) gevormd uit de aminozuren arginine, glycine en methionine.

Magnesium supplementen: welke variant moet ik kiezen?

oktober 12, 2022

Magnesium supplementen: welke variant moet ik kiezen?

Er zijn heel wat verschillende magnesium supplementen op de markt en het kan lastig zijn om een keuze te maken. We vertellen je meer over de verschillende soorten magnesium supplementen.

Wat zijn eiwitten en hoe kies je het juiste eiwit poeder?

september 16, 2021

Wat zijn eiwitten en hoe kies je het juiste eiwit poeder?

Er komen steeds meer verschillende eiwitpoeders op de markt. Hier lees je waarom eiwitten zo belangrijk zijn en hoe je de juiste eiwitpoeder kiest.

Meer over Sport

De fysieke en mentale voordelen van sporten

Sporten is een fysieke activiteit die gericht is op het verbeteren van lichamelijke conditie, kracht uithoudingsvermogen, flexibiliteit en algehele gezondheid. Sporten kan doormiddel van verschillende activiteiten, van recreatieve sporten en fitnessoefeningen tot competitieve atletiek en professionele sporten. Sporten biedt veel voordelen voor zowel lichamelijke als mentale gezondheid.  

  • Sporten verbetert de conditie, versterkt spieren en botten en bevordert een gezond gewicht.  
  • Regelmatig sporten verhoogt ook het uithoudingsvermogen en verbetert de ademhaling en bloedsomloop.  
  • Krachttraining en lenigheid oefeningen verbeteren de spierkracht en flexibiliteit wat het risico op blessures kan verminderen.  
  • Sporten heeft op de meeste mensen ook een positief effect op de mentale gezondheid. Dit komt omdat de endorfine vrijgeeft. Dit staat bekend als het gelukshormoon. Dit kan stress verminderen, de stemming verbeteren en helpen bij het beheersen van angst en depressie.

Wat zijn sport supplementen?

Sport supplementen zijn voedingsproducten die bedoeld zijn om de voedingsbehoeften van mensen die actief aan sport en lichamelijke activiteiten deelnemen aan te vullen. Deze supplementen helpen bij het verbeteren van sportprestaties, het vergemakkelijken van herstel na trainingen en het ondersteunen van algemene gezondheid voor mensen die een actieve levensstijl leiden. Sport supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals poeders, capsules, tabletten, drankjes en oliën. Veel voorkomende sportsupplementen zijn eiwitten, creatine, pre-workout, BCAA, post-workout, vitamines en mineralen en omega-3 vetzuren.  

Wat zijn de voordelen van sport supplementen?

Voor fanatieke sporters is het van belang om de juiste en voldoende voedingsstoffen, zoals eiwitten en gezonden vetten binnen te krijgen. Dit kan soms nog een uitdaging zijn via normale voeding. Sportsupplementen kunnen hierbij helpen. Voor zowel topsporters, of hobby sporters kan het een oplossing bieden. Ook afhankelijk van welk doel je heb tijdens het sporten, sport supplementen kunnen ondersteunen en je prestaties helpen verbeteren.  

Eiwitten  

Eiwitten zijn uiterst belangrijk belangrijke voedingsstoffen voor sporters. Eiwitten dragen bij tot de groei van de spiermassa en ondersteunen snel herstel van de spieren na training of sport. Eiwitten komen voor in bijna alle voedingsmiddelen. Enkele bronnen van eiwitten zijn mager vlees, vis, eieren, peulvruchten, noten en zaden, volkoren granen en groenten. Voor sporters kan het een goede ondersteuning zijn om proteïne poeders te consumeren. Mattisson biedt verschillende proteïne poeders op basis van wei, erwt, pompoenpit, amandel, soja en rijst.  

Creatine  

Creatine is een natuurlijk stof die in een kleine hoeveelheid in het lichaam wordt geproduceerd. Dit gebeurt vooral in de lever, nieren en alvleesklier. Creatine verhoogt de fysieke prestaties in opeenvolgende reeksen korte, hoog intensieve oefeningen. Creatine supplementen zijn beschikbaar in verschillende vormen, creatie monohydraat en creatine ethyl. Creatine monohydraat is de meest onderzochte en gebruikte vorm van creatine en wordt vaak aanbevolen vanwege zijn effectiviteit en veiligheid. Mattisson biedt creatine aan in een poeder vorm, maar ook in capsules.

BCAA

BCAA staat voor branched-chain amino acids. BCAA’s zijn een groep van drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Deze aminozuren worden als essentieel beschouwd omdat het lichaam ze niet zelf kan produceren en ze via voeding of supplementen moeten worden verkregen. BCAA’s zijn beschikbaar als supplement in verschillende vormen, zoals poeders en capsules. Ze kunnen nuttig zijn voor mensen die regelmatig intensief trainen.

Pre- workout

Een pre-workout supplement is een voedingssupplement dat wordt ingenomen voor een training of fysieke activiteit om de algehele prestaties, energie, focus en uithoudingsvermogen te verbeteren. Pre-workout supplementen bevatten doorgaans een mix van ingrediënten die bedoeld zijn om een tijdelijke energieboost te geven. De stimulerende middelen in pre-workout zijn bijvoorbeeld cafeïne, BCAA en creatine.  

Post-workout

Een post-workout supplement is een voedingssupplement dat na een training of fysieke activiteit wordt ingenomen. Deze supplementen zijn ontworpen om voedingsstoffen aan te vullen en het lichaam te voorzien van wat het nodig heeft om te herstellen na een intensieve inspanning. De samenstelling van post-workout supplementen kan variëren maar bevatten vaak ingrediënten, zoals eiwitten, koolhydraten, antioxidanten en glutamine.  

Vitamines en mineralen voor sporters

Naast sportsupplementen hebben sporters ook behoefte aan verschillende vitamines en mineralen per dag. Deze vitamines en mineralen ondersteunen de algehele gezondheid en fysieke activiteiten. Elke vitamines en mineralen die van belang zijn voor sporters zijn; vitamine D, Calcium, IJzer, Magnesium, vitamine C en B. Vitamine D draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en helpt bij het normale werken van de spieren. Calcium activeert de natuurlijke energie in het lichaam en is goed voor de kalkhuishouding. IJzer bevordert de energiestofwisseling en helpt bij een normaal zuurstoftransport in het lichaam. Magnesium is van belang voor de samenstelling van de botten en is goed voor de spieren. Vitamine C ondersteunt de botten en ondersteunt het energieniveau. Vitamine B draagt bij aan een normale energiestofwisseling en helpt bij vermoeidheid.  

Omega-3 vetzuren  

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetten die belangrijk zijn voor de gezondheid van het lichaam, maar die hebt lichaam niet zelf kan produceren en daarom uit de voeding moet worden verkregen. Er zijn een aantal soorten omega-3 vetzuren, maar de belangrijkste zijn: ALA, EPA en DHA. ALA (alfa-linoleenzuur) is ene plantaardige omega-3 vetzuur dat voorkomt in voedingsmiddelen, zoals lijnzaad, chiazaad, walnoten en sojaolie. EPA (eicosapentaeenzuur) is een omega-3 vetzuur dat vooral voorkomt in vis en zeevruchten. DHA (docosahexaeenzuur) is een omage-3 vetzuur wat ook in vis en zeevruchten voorkomt. DHA is een belangrijk structureel onderdeel van de hersencellen en netvliescellen.  

MCT-olie

Naast sportsupplementen hebben sporters ook behoefte aan verschillende vitamines en mineralen per dag. Deze vitamines en mineralen ondersteunen de algehele gezondheid MCT-olie staat voor medium-chain triglyceride-olie. MCT is een type vet dat voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen en oliën. Het bestaat uit vetzuren met een specifieke chemische structuur. In tegenstelling tot andere vetzuren, zijn MCT's gemakkelijker op te nemen door het lichaam.  

Elektrolyten

Wanneer je zweet, verlies je niet alleen vocht, maar ook belangrijke mineralen zoals magnesium, natrium en calcium. Deze mineralen, bekend als elektrolyten, spelen een essentiële rol in het lichaam. Voor sporters is het daarom cruciaal om de balans van deze mineralen in de gaten te houden. Het gebruik van een elektrolytensupplement kan helpen om het evenwicht van mineralen in het lichaam te herstellen.