Voedingsstoffen hebben ieder hun eigen functie, maar sommige nutriënten versterken elkaars werking. Ook kan het zijn, dat de ene stof de andere nodig heeft om goed opgenomen te kunnen worden in het lichaam. Synergie noemen we dat: een samenwerking waar alle betrokken partijen beter van worden. Hieronder vind je voedingsstoffen die samen een sterk duo vormen.
Sterke botten en een soepele vaatwand: vitamine D + K
Vaak wordt aangeraden om vitamine D samen met vitamine K te slikken. Soms zijn ze zelfs al samengevoegd in één supplement. Vitamine D draagt bij aan de instandhouding van sterke botten. Ook vitamine K is van belang voor de samenstelling van de botten. Daarnaast draagt vitamine D bij tot de opname calcium en fosfor uit de voeding. Vitamine K ondersteunt de bloedstolling en is van belang voor de samenstelling van de botten. Een goede balans van deze voedingsstoffen in ons lichaam is heel belangrijk. Wanneer dit niet het geval is, kan er te weinig calcium in de botten terechtkomen en te veel in de bloedvaten. Dit laatste zorgt voor een verharding van de vaatwand en wordt aderverkalking genoemd.
Hand in hand voor het immuunsysteem: selenium + zink
Selenium en zink zijn beide mineralen. Zink krijgen we binnen via onze voeding. Het heeft verschillende belangrijke functies en alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig. Eiwitrijke voedingsmiddelen van dierlijke herkomst bevatten veel zink. Maar ook granen, bonen, noten en zaden zijn bronnen van zink. Zink speelt een rol bij de botaanmaak, draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en speelt een rol bij het opbouwen van lichaamseiwit. Selenium is een spoorelement. Dat betekent dat ons lichaam er maar weinig van nodig heeft, maar dat wel belangrijk is voor onze gezondheid. Selenium draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem, is goed voor de schildklier, draagt bij aan de beweeglijkheid van de zaadcellen, helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf en is goed voor je haren en nagels. Selenium zit in vis, gevogelte, vlees, groenten, noten en granen.
Wil je een krachtige ondersteuning voor je immuunsysteem? Ga dan voor selenium en zink.
Krachtig duo voor de botten: vitamine D + calcium
Vitamine D wordt met name aangemaakt in de huid onder invloed van de zon en het draagt bij aan de instandhouding van sterke botten. Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten. Bronnen van calcium zijn melkproducten, groenten, noten en peulvruchten. Beide voedingsstoffen zijn dus goed voor het behoud van sterke botten. Maar wanneer je vitamine D en calcium samen neemt, vindt de synergie plaats, want vitamine D verhoogt de calciumopname in de botten. Een krachtig duo dus.
Stevigheid en elasticiteit: vitamine C + collageen
Vitamine C wordt vooral ingezet om de afweer van het lichaam te ondersteunen. Maar het heeft meer wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid. Zo draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor de huid. Collageen is een eiwit en onderdeel van het bindweefsel en de huid. Collageen is te vinden in de verschillende soorten bindweefsel in het lichaam, dus ook in de pezen, het kraakbeen, de spieren en de bloedvaten. Ook hier speelt vitamine C een rol. Vitamine C speelt een rol bij de aanmaak van kraakbeen, is van belang voor de samenstelling van de botten en is goed voor de bloedvaten. Vitamine C kunnen we niet zelf aanmaken. We moeten het dus binnenkrijgen via de voeding.
Collageen kan het lichaam zelf aanmaken. Via onze voeding kunnen we ook collageen binnenkrijgen. Voedingsmiddelen gemaakt van vlees of vis, zoals bouillon zijn een goede bron van collageen.
Voor een betere opname: magnesium + vitamine B6
Ook het mineraal magnesium en vitamine B6 vormen en solide duo. Magnesium speelt een rol in diverse lichaamsprocessen. Het heeft onder andere een gunstige invloed op het celdelingsproces, heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel, ondersteunt het energieniveau, is goed voor de gemoedstoestand en belangrijk voor een normale spierwerking. Magnesium zit in graanproducten, groene bladgroente, zuivel, vlees, noten en peulvruchten. Vitamine B6 (ook wel pyridoxine genoemd) behoort tot de B-vitamines. Het helpt onder andere bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes, ondersteunt het energieniveau, draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit, ondersteunt het immuunsysteem, is goed voor de gemoedstoestand en speelt een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen. Bronnen van vitamine B6 zijn bananen, vlees, eieren, zuivel, peulvruchten en graanproducten.
Onderzoek suggereert dat vitamine B6 de opname van magnesium bevordert. Een goede reden dus om de twee voedingsstoffen te combineren. Dit en het feit dat beide een rol spelen op het energieniveau, de psychologische functie, bij vermoeidheid en het zenuwstelsel maken magnesium en vitamine B6 en goed koppel.
Dubbele krachtpatser: ijzer + vitamine C
IJzer is een mineraal met verschillende belangrijke functies in ons lichaam. Zo ondersteunt ijzer de aanmaak van rode bloedcellen en hemoglobine en ondersteunt het het immuunsysteem. Ook vitamine C ondersteunt het immuunsysteem. Daarnaast bevordert vitamine C de opname van ijzer in het bloed. IJzer zit voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees (heemijzer)en in volkoren producten (heemijzer). Groenten en fruit zijn bronnen van vitamine C. Groenten rijk aan vitamine C zijn bijvoorbeeld spruitjes, boerenkool, paprika en rode kool. Onder het fruit staan vooral citrusvruchten bekend als vitamine C-bommen, maar guave, zwarte bessen, kiwi en aardbeien bevatten meer vitamine per 100 gram.
Acht handen ineengeslagen: B-vitaminen (B-complex)
De B-vitaminen zijn een groep van 8 vitaminen: vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), vitamine B5 (pantotheenzuur), vitamine B6 (pyridoxine), vitamine B8 (biotine), vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 (cobalamine). Ze spelen een rol bij verschillende processen in het lichaam. Iedere afzonderlijke B-vitamine speelt zijn eigen unieke rol, maar over het algemeen spelen alle B-vitaminen een rol bij de energiehuishouding. B-vitaminen werken in sterke mate samen en daarom is het belangrijk dat we alle 8 verschillende B-vitaminen binnenkrijgen.
B-vitaminen zitten in verschillende soorten vlees, vis, eieren, groenten, noten en fruit. Het is dus van belang iedere dag gevarieerd te eten en ook dierlijke producten kunnen niet ontbreken. Vitamine B12 zit namelijk vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melkproducten. Bij een vegetarisch of veganistisch eetpatroon kan hier dus een tekort ontstaan.
Alle B-vitaminen zijn wateroplosbaar, waardoor het lichaam ze niet goed kan opslaan.
Door hun sterke onderlinge synergie biedt een vitamine B-complex een slimme oplossing. Alle B-vitaminen in één supplement samengevoegd.
Pittig tweetal: curcuma en zwarte peper
Curcuma longa (ook wel geelwortel of turmeric genoemd) is lid van de gemberfamilie.
Er is veel onderzoek gedaan naar curcuma de afgelopen jaren, onder andere naar het verbeteren van de opname van curcuma in het lichaam. Zo wordt vaak zwarte peper toegevoegd aan curcumasupplementen, wat de opname in de darmen verhoogt.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Persoonlijk advies
Wil je weten welke combinatie van voedingsstoffen past bij jouw situatie? Onze professionals geven je graag advies.